Pleister tussen de vingers plakken – Handleiding en techniek

Een pleister tussen de vingers plakken vereist enige handigheid. Dan is het niet zo moeilijk meer. Een verwonding tussen de vingers is pijnlijk en kan flink gaan ontsteken. Bovendien lijkt een wond met een pleister tussen de vingers lastig te verbinden. Daarom op deze pagina een handleiding over het plakken van een pleister tussen de vingers, rondom een vinger, knokkel of gewricht.

De vingertop is een lastig te bereiken plaats, net als zoveel plekken op de hand. Maar op onderstaande foto’s is duidelijk dat het wel meevalt als je maar weet hoe.

Pleister tussen de vingers plakken

Benodigdheden: Schaar en pleisterstrip

pleister over een vingertop plakken
pleister over een vingertop plakken

Pleisterstrip, bij zaken als kruidvat en Etos ook verkrijgbaar in stukken van rond de 10 cm
Rechts de speciale vingerpleisters die lang genoeg zijn om ze niet circulair te hoeven plakken als je een pleister rondom een vinger wil gaan plakken. Voorkom circulair plakken.

Een wond desinfecteren

Er zijn verschillende middelen om de wond te desinfecteren. Is je huid nog in tact? Dan kun je een alcoholische jodium- of chloorhexidine oplossing gebruiken om te ontsmetten. Bij het gebruik van alcoholische jodiumoplossingen moet je wel op eventuele allergieën letten.

Er zijn namelijk mensen die hiervoor allergisch zijn. Ook zwangere vrouwen en mensen met een schildklieraandoening moeten voorzichtig zijn met jodium en het alleen gebruiken in overleg met de huisarts. Wanneer je huid niet meer in tact is, bijvoorbeeld bij schaaf- of snijwonden kun je beter een middel zonder alcohol gebruiken. Zoals povidonjodium (jodium die in water kan worden opgelost) of een waterige chloorhexidine oplossing. De bezwaren van alcoholische jodiumoplossingen, zoals een slechte afwasbaarheid en het veroorzaken van pijn en irritatie, gelden niet voor povidonjodium.

Lees vooral ook het protocol wondbehandeling – op deze pagina.

Specifieke wonden

Brandwond

Brandwonden moet je koelen, koelen, koelen gedurende minstens 5 minuten. Laat lauw, zachtstromend water over de verbrande plek lopen. Dek de wond alleen af als de huid in tact is, bij voorkeur met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag. Prik blaren niet door en smeer niets op open wonden! Bij oppervlakkige brandwonden kan een wondgel helpen de pijn te verlichten en de wondgenezing te versnellen.

Wond met veel bloedverlies

Stop eerst het bloeden door de wond dicht te drukken. Gebruik hiervoor indien mogelijk een steriel gaaskompres of schone doek. Breng een snelverband aan of gebruik steriele gaaskompressen met daaromheen een windsel.

Wond met weinig bloedverlies

Reinig de wond en dek hem af met een steriele verbandlaag (pleister).

Schaafwond

Reinig de wond met water, droogdeppen en behandelen met een huidontsmettingsmiddel. Gebruik eventueel een wondgel. Dek de wond zonodig af met een vet zalfgaas en/of een steriele verbandlaag.


x
Onze andere website: iGer.nl
Support Wiki | PixaBay.com