Informatie

Welkom bij De Psychiatrie Gids

Hier kunt u allerhande Informatie lezen over de Psychiatrie. De Psychiatrie Gids bevat het eerste en enige virtuele Psychiatrie Museum van Nederland.

14 Juni 2020 – Woord vooraf

Favicon
Ons Logo

NetPerk heeft de oude website Hetoudegesticht.nl (online vanaf 2008) op 13 juni 2020 overgedragen aan zijn eigen webmaster Ger van iGer.nl, Daardoor konden alle waardevolle artikelen worden opgenomen in de PsychiatrieGids.nl. De oude onderdelen worden momenteel aangepast vanwege langdurig achterstallig onderhoud. Er zullen dus nog enkele links (tijdelijk) niet kloppen en/of afbeeldingen niet getoond kunnen worden, waarvoor excuses.

Belangrijk om alvast te vermelden is dat alle credits van de oude website toebehoren aan NetPerk. Het waren uren en uren werk voor hem om Hetoudegesticht.nl vorm te geven. Zonder hem had deze nieuwe website tot 14 juni 2020 geen voldoende inhoud gehad. Laat dat alvast gezegd zijn.

Wie zijn wij?

Alle Deelnemers die in het verleden deze website vorm hebben gegeven en af en toe een bijdrage leveren. Ook jij bent van harte welkom als Deelnemer met je eigen bijdrage. Daarnaast dienen we minimaal te vermelden:

 • NetPerk: Heeft onderdelen van deze website vanaf 2008 geschreven en samengesteld. Een oude rot in het vak van de Psychiatrie. Tevens een oud Collega van Ger.
 • Ger (van iGer.nl – Website Service): 30 jaar in de Psychiatrie gewerkt en bouwer en Webmaster van deze website.

Toekomst ideeën

 • Zoek je iemand of iets?
  • Een artikel?
  • Een ex-collega, etc. Oproepjes.
  • Wil je alvast jezelf aanmelden voor de lijst van ex- Psychiatrisch Verpleegkundigen, zodat anderen je kunnen vinden, neem dan even Contact op.
 • Provinciaal Ziekenhuis Santpoort.
  • Foto bestanden van het voormalige PZS. Een aantal bijzondere foto’s zijn al in ons bezit. Heb je ook foto’s die gepubliceerd mogen worden. Stuur deze dan in naar: Contact.

Nieuw op deze site

Handleiding Krankzinnigenverpleging 1897

Het heeft even geduurd maar nu staat het er dan integraal op: Het Handboek krankzinnigenverpleging van Jacob van Deventer uit 1897. Het eerste echte handboek voor psychiatrisch verpleegkundigen van de man die samen met Anna Reijnvaan de opleiding voor Psychiatrisch Verpleegkundigen heeft opgericht.

Dit handboek geeft een prachtige inzicht in hoe ons van er in het allereerste begin uitzag. We kunnen alvast verklappen dat er nog heel wat raakvlakken te vinden zijn. Lees of download dit prachtige juweeltje. Aanraders zijn onder andere de hoofdstukken 3, 6, 28, 30 en 35. Je vind onder andere een beknopte beschrijving van de ziektebeelden en wellicht de eerste verpleegkundige beroepscode.

Dit prachtige boek staat op drie manieren op deze site. U kunt het Hier Downloaden.

Scriptie-publicatie

Heb je een mooie scriptie gemaakt als document en wil je die op deze website publiceren dan kan dat. Elk onderwerp de zorg betreffende kun je inleveren. Hou er wel rekening mee dat op afbeeldingen geen copyright mag rusten want dat kan honderden euro’s kosten. Zie Contact.

De Psychiatrie Gids is mede bedoeld als bron van informatie voor leerlingen en studenten. Tekst en afbeeldingen kunnen zonder toestemming gebruikt worden voor scripties. Het integraal kopiëren van tekst is toegestaan voor dergelijke doeleinden. Vertel dat ook even aan je docent.

Aanraders

Bronnen

PsychiatrieGids gebruikt artikelen uit oude leerboeken die overal vandaan gehaald zijn. Gelukkig hebben een paar collega’s ook hun eigen lesmateriaal aan ons overgedaan. Dat soort persoonlijk materiaal, met aantekeningen en al, is natuurlijk heel erg leuk en een leuke bron van informatie.

Seksualiteit

Helaas zorgde de aanwezigheid van een aantal artikelen over seksualiteit voor een totale blokkade van onze site in diverse zoekmachines. We zijn dan ook gedwongen geweest om die artikelen te verwijderen op straffe van verwijdering van onze websites vanwege “adult content”. Volslagen kolder natuurlijk want het betrof artikelen uit oude boeken en geen porno. Deze artikelen zullen we weliswaar omzetten in afbeeldingen, zodat u ze alsnog kunt lezen.

Tip

Indien je een afbeelding met tekst tegenkomt, kun je die omzetten in tekst.

 • Download de JPG,
 • Ga naar Google Drive,
 • Upload je jpg,
 • Rechtermuisklik en dan openen met Google documents.
 • Nu word je JPG van de tekst omgezet in een bewerkbaar word document en kun je het zo in je scriptie plakken.

Fotomateriaal / Fotoalbums

De Psychiatrie Gids beschikt over een aardige verzameling oude foto’s uit leerboeken etc. Nu staan die Foto’s wel in de artikelen maar nog niet allemaal op de website. Ik ben deze foto’s nu aan het bewerken en in Albums aan het plaatsen zodat ze beschikbaar kunnen komen. Helaas werkt Flickr niet goed binnen dit WorldPress concept maar geduld, alles komt terug op de site.

© COPYRIGHT

Het gebruik van tekst en afbeeldingen van deze site op andere websites, in publicaties of op welke manier van openbaarmaking dan ook is uiteraard niet toegestaan en kan leiden tot schadeclaims van duizenden euro’s. U bent gewaarschuwd.

Disclaimer

 • Indien u lichamelijke en/of geestelijke hulp behoeft dient u ten alle tijde uw eigen Huisarts en/of Specialist te raadplegen.
 • PsychiatrieGids.nl beoogt geen oordeel te geven aan de wijze waarop in het verleden en heden vorm werd en wordt gegeven aan behandelmethoden. Er wordt alleen informatie gegeven. Het oordeel laten we bij de personen die gemachtigd zijn om dit oordeel te kunnen en mogen geven.
 • We gaan zeer strikt om met de Privacy van mensen. Derhalve dient u ons toestemming te geven, alvorens wij namen publiceren. Wij publiceren geen namen van personen die niet zelf toestemming hebben gegeven.

x
Onze andere website: iGer.nl
Support Wiki | PixaBay.com